lördag 28 juni 2014

Men vaddå sexuell läggning?

Vill ni uppröras över folks idioti? Denna artikel dök upp i mitt facebookflöde.

Något jättekul med denna idiotiska artikel är att artikeln han svarar på förklarar vad cis är. Det hade även gått att googla begreppet och inom ett par minuter först att nej, cis handlar inte om en person sexuella läggning, utan om personen i frågas kön. En cisperson är en person som är det kön som samhället ser hen som baserat på vilket könsorgan personen föddes med. Att inte vara cis har ingenting med vilket eller vilka kön en attraheras av att göra.

Exempel på hur detta används fel av väldigt många, även av Alfons Åbergs pappa, aka stadsministern:

Detta är som sagt var uppenbarligen förvirrande för många, så nu tar vi och benar ut de fyra saker som samtliga brukar få buntas ihop under sexuell läggning. För att det inte ska bli en halv roman så förklarar jag inga begrepp nu och nämner definitivt inte allt, men om du skulle känna att det är något av dessa som du inte har koll på eller vill veta mer om kan du göra det Eli Göndör inte gjorde och googla det.

  • Kön: Där ingår begrepp som cis och alla de olika begrepp som finns under transparaplyet som bland annat transexuell, genderfluid etc. Det handlar helt enkelt om vilket eller vilka kön en person har och om ifall det bara konstant är samma kön, om de varierar och om de bara varierar under vissa situationer. Obs! Inte att förväxla med könsorgan.

  • Om och under vilka förutsättningar en person känner sexuell attraktion: Där har vi asexuellparaplyet som innefattar begrepp som till exempel asexuell och demisexuell. Det handlar helt enkelt om ifall en person överhuvudtaget känner sexuell attraktion till någon och om hen gör det, under vilka situationer. 

  • Om och under vilka förutsättningar en person känner romantisk attraktion: Egentligen precis samma sak som den över, bara det att istället för att handla om sexuell attraktion så handlar det om romantisk attraktion.

  • Det som faktiskt är sexuell läggning: Vilket eller vilka kön en person attraheras av. Här har vi bland annat polysexuell, pansexuell, bisexuell och heterosexuell.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar