tisdag 27 maj 2014

Kvinnor existerar inte för männens skull

Jag vet inte om ni har hört om Elliot Rodger och det som hände i USA nyligen. En 22-åring skyllde att han var okysst och oskuld på alla tjejer som hellre ville vara med andra män och bestämde sig för att skjuta ihjäl ett gäng tjejer. En artikel finns här för den som vill läsa mer.

Hur som helst. Vi måste prata om det här, för det här är inte bara en 22-årings problem, utan hela samhällets problem. Det finns de som enbart skyller det här på att Rodger hade någon form av psykisk störning. Jag tänker absolut inte säga emot det, för jag tror att det kan krävas något sådant för att en person överhuvudtaget helt oprovocerat ska kunna döda en annan människa, men vi kan samtidigt inte blunda för det mönster vi ser i samhället. Mäns tro på att de har rätten till kvinnors kroppar.

Hur många gånger har vi inte hört det här? En snäll kille beklagar sig över att det inte finns några tjejer som vill bli tillsammans med honom, utan tjejerna faller bara för de doucheiga killarna. Det är så synd om honom och tjejerna är så elaka, för de skrattar och pratar och vill umgås med honom, men sedan när han kommer med sina romantiska närmanden så vill de bara vara hans vän. De är så elaka mot honom och det är så synd om honom som aldrig får ha sex.

Den här killen är faktiskt inte en speciellt trevlig kille. Vore han det skulle han inte skuldbelägga tjejerna för att de inte vill ha honom som mer än en vän. Trots det så blir det väldigt många som håller med honom och tycker att de där tjejerna borde dumpa honom Denna bild basuneras ut i media och blir på så sätt normal. Alla står på killens sida. Ni måste ha sett filmer och serier och läst böcker där det  förekommer. En snäll kille är kär i en underbar tjej som är tillsammans med en kille som målas upp som riktigt elak och allting bara berättas på ett sådant sätt att tittar ska känna med den snälla killen och hoppas att hon gör slut med sin nuvarande pojkvän och blir tillsammans med honom. Tänk efter lite. Jag kan nästan garantera att ni vet vad jag pratar om.

Eliott Rodger är med andra ord ett mycket extremt fall, men vi måste samtidigt se det mönster han är en del av. Snälla killar, busvisslingar, ofrivilligt tafsande, män som hela tiden ska bedöma kvinnors utseende, allt är en del i det mönstret. Om vi någonsin ska komma tillrätta med sådana här problem måste vi ändra mäns syn på kvinnor.

Till alla män där ute: Kvinnor existerar inte för er skull. 

Som avslutning, fantastiska Laci Greens video om detta ämne:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar