söndag 6 april 2014

Bojkotta skolvalet

Det är valår i år. Ytterligare ett valår då alla personer under 18 år kommer att förvägras att få vara med och påverka samhället de lever i. Det här tycker jag och många med mig suger och när det påtalas kommer det ibland ett snille som säger något i stil med: "Men alla unga får ju rösta i skolvalet."

Okej. Bryt. Tvärstopp. Halt! Kan vi prata lite om det här med skolvalet. Det är alltså då ett rent utsagt låtsasval som det finns framtaget skolmaterial till som skolor ska kunna använda för att lära eleverna om Sveriges politik, valrörelse och att de ska få prova på att rösta själva. Dessa "val" anordnas ofta av skolorna och kan variera lite i hur det går till. De gånger jag har varit med så har vi i bästa fall haft en minidebatt och i sämsta fall en låda i korridoren där alla fick skriva det parti de ville rösta på på en lapp och lägga ner. De rösterna sammanställs sedan och ett par månader senare kan en höra politiker skryta om hur populära de är hos ungdomar, alternativt att någon annan jättevuxen person förfasar sig över hur radikala och hemska ungdomarna är.

Det kan låta helt okej, åtminstone tills en tänker efter. Vad är det de håller på med egentligen? Till att börja med så är ju bara faktumet att de kallar det val skrattretande och nästan kränkande. I ett riktigt politiskt val så spelar varje röst roll och slutresultatet påverkar det samhälle som vi ska leva i de kommande fyra åren. Det gör inte skolvalet. Möjligtvis att de på skolan som är engagerade i ungdomsförbundet till det parti som vinner kan få sola sig lite i glansen under tio minuter när valresultatet presenteras, men sedan är allt som vanligt igen. Det är snarare att klappa unga på huvudet och ge dem en leksak, innan alla vuxna går och bestämmer saker och fortfarande inte låter dem ha något att säga till om.

Så, ponera att vi faktiskt skulle vilja göra ett ärligt försök att låta unga vara med och avgöra hur samhället ska se ut. Vad skulle behövas tas till får åtgärder då? Kanske en sänkt rösträttsålder skulle vara på sin plats? Det om något vore väl logiskt. Att unga idag inte får vara med och avgöra vilket samhälle de ska få leva i är odemokratiskt.

Så skolvalet är verkligen bara fånigt. Idag används den bara i helt fel syften, som egoboostande för partier och för att förfasa sig över ungas åsikter, även om det inte ens nödvändigtvis är de som representeras i resultatet. Ungdomar är inte dumma, de fattar att det här "valet" egentligen inte har någon betydelse för framtiden och att det inte gör något om alla skriver Kalle Anka-partiet för att få skratta lite istället för vad de faktiskt tycker. Det är på tiden att vi slutar upp med det här och faktiskt gör så att unga får vara med och påverka på samma villkor som alla andra.


Rädda Barnens Ungdomsförbund lanserar idag en kampanj som heter Bojkotta Skolvalet. Jag går inte i grund- eller gymnasieskolan längre och har därför inget skolval att bojkotta, men jag tänker likväl sprida kampanjen och fortsätta fråga det jag frågat sedan jag var tolv år; Varför lyssnar ingen egentligen på de unga?


1 kommentar:

  1. Det är så sant. Jag har faktiskt aldrig riktigt reflekterat över det faktum att jag inte får rösta innan, och vi har aldrig haft något "skolval", men nu när jag tänker efter så är vi faktiskt ganska många ungdomar i Sverige och det faktum att vi inte har något att säga till om är kränkande. Vissa bortförklarar det med att man tycker att ungdomar är så lättpåverkade (aka dumma i huvudet) men vadå, slutar man vara lättpåverkad bara för att man blir 18 eller? Är det någon speciellt magisk gräns man överskrider där? Nej, du fick mig att tänka. Bra skrivet.

    SvaraRadera