fredag 21 mars 2014

#Unselfie


Nej, okej, nu tror jag väl inte att någon har missat Friends kampanj #Unselfie? Hur som helst, i och med att Friends nyligen släppte en rapport om nätmobbing som bland annat visar att de vanligaste kränkningarna på nätet rör utseende lanserar de nu en kampanj där de vill fokusera på insidan istället för på utsidan och sprider en bild där det står #unselfie. I och med att det har fått mycket kritik verkar de ha backat, men skriver fortfarande så här:

"Unselfie handlar inte om att folk ska sluta ta bilder på sig själva. Selfies är fantastiska, de visar på mångfald och kan vara ett sätt att bygga sin egen identitet och självkänsla. Men samtidigt får många barn och unga taskiga kommentarer kopplade till utseende, och med initiativet vill vi belysa vad utseendenormer i samhället kan få för konsekvenser för barn och unga."

Ursäkta Friends, men har ni hört talas om att skuldbelägga offret? Det är nämligen precis det ni fortfarande gör. Även om ni vill belysa utseendenormerna och hur skadliga de kan vara så slutar det fortfarande med att ni lägger skulden på den som får taskiga kommentarer. Er kampanj handlar ju nämligen fortfarande om att det är offret som ska byta ut sin bild för att få andra att tänka till. Det är inte förövaren som ska tänka "Hmm, nej, jag kanske inte tycker att denna person är speciellt attraktiv, men det spelar ingen roll, så det är bara dumt att skriva något nedsättande om hens utseende." Det är inte PR-bolagen, teve och tidningar, de som placerar alla dessa retuscherade modeller som passar perfekt in i vår norm om hur en vacker person ska se ut som ska byta ut sin reklam mot #unselfie-bilderna. Istället så är det de som har minst makt över att det här sker och som inte har gjort något fel som ska ändra på sig? Varför?

Friends, med tanke på att ni är en organisation som ska jobba emot mobbing tycker jag att det här är väldigt allvarligt. Tror ni verkligen att det går att stoppa mobbing genom att be offret ändra sig? För nej, jag tror verkligen inte att denna kampanj tillför något i kampen mot nätmobbing. "Fokusera på insidan istället?" "Ja, men vad bra, då kan jag ju skriva ett långt inlägg om hur korkad den här personen är." Förstår ni inte att det är bättre att ta mobbarna i örat? Att säga åt näthatarna att sluta upp med vad de håller på med, oavsett om det är riktat mot någons utseende eller inte? För tillfället är det ju nästan så att ni själva deltar. Det pratas ju om att det är att delta att passivt titta på och låta det ske? Att uppmana offret att ändra på sig är ju inte att göra något åt förövarna, så det måste falla in i den kategorin.


HejBlekk skrev ett jättebra inlägg om detta.

1 kommentar:

  1. Himla märkligt, varje gång jag försöker skriva en kommentar försvinner den när jag ska skriva koden o.O. Skumt. Men i alla fall: hade inte hört om kampanjen, synd på Friends för det hade verkligen kunnat uppnå samma mål med en annan kampanj.

    SvaraRadera