torsdag 24 januari 2013

När ett ungdomshjärta slår för en sak

Har ni sett filmen Til Ungdommen som gick på svt häromdagen? Om inte tycker jag att ni ska göra det, den finns fortfarande på svt plays ett tag till, så det är bara att klicka sig in där.

Hur som helst tyckte jag jättemycket om den filmen. Den skildrar ett gäng ungdomar som engagerar sig i olika politiska partier och förbereder sig för skolvalet i Norge. Det här är då 2011 och vad som hände 22 juli på Utøya då vet nog de flesta om. Filmen skildrar helt enkelt månaderna där ur flera perspektiv, både ur en tjej som överlevde som kommer från AUF (Norges motsvarighet till SSU) och så tre till från partier som jag tror man kan jämföra med Vänsterpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna om man vill ha en sådan koppling. Filmen fokuserade inte alls speciellt mycket på Breivik, alltså inte i den månen att det handlade om varför han gjorde det. Jag tror hans namn syntes i bild någon gång och sedan så nämndes han mest som "mannen" när hon som var med på ön berättade om det. Istället fokuserade den på ungdomarnas engagemang och att komma på fötter efter en sådan sak och liknande. Det var mer inriktat på hur de mådde och kände efter händelsen snarare än att han skulle bli en huvudperson i det hela.

Att folk intresserar sig och engagerar sig i politik är jätteviktigt. Jag har flera gånger hört folk säga att de inte bryr sig om politik och även om man inte kan tvinga dem till intresse så undrar jag samtidigt hur. Det är vårt samhälle vi pratar om. Politik handlar om allting och jag tror att det ändå måste finns något de faktiskt bryr sig om hur det fungerar. Att inte bry sig är ju som att säga att man struntar fullständigt i hur saker och ting ska fungera, att det kan kvitta totalt hur det ska se ut.

Visst, jag förstår om alla kanske inte vill engagera sig i ett parti. Jag är en sådan person som vet att jag är någonstans åt vänsterhållet, men inte håller med ett enda parti så att jag vill binda upp mig helt till dem. Nu har jag nyligen börjat engagera mig i Rädda Barnens Ungdomsförbund, som är partipolitiskt obundna, men ändå politiska. Sådant kan man göra och om man inte vill det av någon anledning så känns det fortfarande viktigt att bry sig och hålla koll på vad som händer i samhället.

Samhället är viktigt, politik är viktigt och att folk faktiskt sätter sig in i det och skaffar sig en åsikt är viktigt. Gör de det kan de säga ifrån när saker är fel och det kanske är viktigast i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar